Kell

Sunday, March 13, 2011

Mirakuloosne nädalavahetus

Oli siis nädalavahetuse valve. Nagu oletada võis, kartsin hullemat. Oli ka põhjust, sest pidin olema OG-ga valves. Ja jutud räägivad, et temaga valves olla on ühest küljest hea - aitavat asju teha ning seletavat plaani põhjalikult läbi. Teisest küljest aga tegevat kõik (loe: KÕIK) maailmas seni välja mõeldud testid ja uuringud ära. Ja maailmas on palju teste ja uuringud. Enamasti rohkem kui klientidel selleks raha on, isegi kui loomad kindlustatud on.
Siis aga hakkas päike pilve tagant välja tulema - sain kuskil nädala teises pooles teada, et olen hoopis SNga valves. Pidada olema lahe tegelane kellega suhteliselt kerge hakkama saada. Nii oligi. Väga hästi juhendatud, selged juhised ja konkreetsed põhjendatud tegevused.
Ja siis lähenes nädalavahetus. Reedel oli veel üks balloon valvuloplastia, ehk balloonkateetriga kopsuklapi lahtipumpamine. Kõik eeldused selleks, et asi untsu läheks - tore koer, meeldiv omanik ning saatev arst lubatud protseduuri vaatama. Lisaks veel mitte liitunud klapihõlmadest tingitud stenoos vaid klapialune ehk parema vatsakese väljavoolu trakti ahenemine (sellel juhul tulemuslikkus alati viletsam) ning lisaks veel ka dünaamiline vasaku vatsakese väljavoolutrakti ahenemine ja kergelt moondunud mitraalklapp. Aga võta näpust - läks nii ladusalt nagu minu nähes veel läinud ei ole. Pisut niperdamist, et paremast kojast pääseda paremasse vatsakesse, kuid sealt edasi läks nagu monteeritud populaarteaduslikus filmis. Seejärel reedeõhtune vahetuse üleandmine, mille käigus nädalavahetusel tööl olevale arstile kõik patsiendid üle antakse. Ning saldo - üks loom läheb laupäeva hommikul koju, kõik juhised ja asjad olemas, ning üks jääb sisse minu hoolde (võrdluseks - eelmine kord kui valves olin, jäi minu hoolde kahekohaline number patsiente). Laupäeva hommikul lähen kohale, et teada saada, mis siis öö jooksul sisehaigustesse edasi saatmiseks tulnud. Kaks patsienti juures :) Njah, tõsi, ühe kohta info, et omanik on "high maintenance" mis maakeelde pööratuna tähendab "paras persevest". Tegelikult tuli välja, et väga hullusti high ei olnudki see maintenance enam, kui ma temaga suhtlesin. Pühapäeva hommikul veel üks patsient lisaks. Ning homseks hommikuks jääb seega minu hoolde kolm patsienti, kellest ühe peaks saama koju saata, teise (sellesama high maintenance omanikuga) suunan edasi kirurgiasse ning kolmanda jaoks on diagnostikaplaan juba kokku sobitatud. Siinkohal võiksin kasutada väljendust, mida tegelikult siiralt jälestan: "elu on lill".
Pahupoolelt sedapalju, et kevad on mu kurgust üle käinud ja see pisut kraabib, kuid loodan, et suure teehulga ärajoomise tulemusel on see homme-ülehomme juba pea inimlik. Kolmapäeval olen seotud viimase kursuse praktilise eksami hindamisega (see pole midagi väga fafaad, sellega seotud praktiliselt kõik klinitsistid ja residendid) ning seetõttu tõenäoliselt ei panda mulle ka eriti patsiente teisipäevaks. Sest nagu sisehaigustes siin kord ette näeb, võetakse ühel päeval patsiente vastu ning järgmisel päeval tegeldakse diagnostikaga. Seega, kui väga hästi läheb, siis saab sellest tulema üks üsnagi inimlik nädal (siinkohal koputan vastu puud [maakeeli sülitatakse üle õla, aga sülitamine pole siin riigis sellist populaarsust või efektiivsust saavutanud]). Elame-näeme. Ehk jõuan isegi kuigipalju oma projektinärakaga tegeleda. Ja lugemis-õppimisvõlg on kah pisut ette kuhjunud, seega loodan ka seda pisut leevendada.
Ning kevad on kah kohekohe kohal. Kuigi siinse kevade tulekuga on nagu teistegi aastaaegade vaheldumisega - ega eriti ei märka. See on üks paljudest asjadest, mis mulle Eesti juures meeldib - 4 korralikku aastaaega, mida on üksteisest võimalik selgelt eristada. Ja seetõttu ka oodata (tähenduses omada ootust) järgmise tulekuks. Siin on üleminekud nii sujuvad, et seetõttu pole väga vahet kas on aastavahetus või kevade saabumine. Jah, lilled, põõsad ja puud lähevad õide ja lehte. Aga see toimub jooksvalt, töö käigus. Täna näiteks avastasin, et mingi lehtpuu on hoovis pea täies lehes. No krt, kuhu siis jäävad hiirekõrvad ja punguva kaselehe hõng?! Ja kuhu jääb sulava lume piiri taandumine teelt ja põlluservalt. Nii ei saa rallit sõita, mehed, ma ütlen...

No comments:

Post a Comment