Kell

Sunday, August 15, 2010

13 ja reede. Ning PDA

Kes mind teavad, teavad, et ma suuremat asja ebausklik pole. Lihtsalt kui asjad lähevad nihu, siis nad lähevad sõltumata kassidest või kuupäevadest. Õnneks polnud alljärgnev päris minu asi, kuigi ka mina selles loos osalesin.
Nimelt sain siis reedel esimest korda ennast puhaste kätena PDA sulgemisele kaasa pakkida. Hmm, põnev, kas pole - Joff ja kirurgi riietuses. Puhaste kätega. Lahe.
Seega - protseduuriks persisteeriva arterioosjuha (PDA) sulgemine Amplatz duct occluderiga (http://vetstents.com/products/product_sheets/large/ampltaz.pdf , kui peaks põhjalikumat huvi olema). Kõik kulges laias laastus ilusasti, välja arvatud, et Simon tegi algatuseks juurdepääsu reie arterist pea kaks tolli liiga kaudaalselt (mis tegelikult polnud suurem asi probleem, kuna sai kenasti haava pikendamisega lahendatud), seejärel väiksed viperused soone laienduskanüüliga, mis algatuseks põrandale prantsatas. Kuid protseduur ise laabus kenasti. Kuni selle hetkeni, et mõõdeti fluoroskoopia käigus juha laius 1 mm jagu valesti (tagantjärele tarkusena). Kuna juha oli nii lai, tuli võtta kõige laiem olemasolev Amplatz. Ja nagu hetk peale selle kohale asetamist selgus, oli juha siiski pisut veel laiem. Või siis ebaõige kujuga. Või oli lihtsalt s-tt päev. Või mõjus tõesti 13 ja reede. Igatahes vahetult peale seadeldise vabastamist neljanda südamelöögiga lendas kogu seadeldis minema. Ja maakeeli öeldes, lendab selline vidin sirgelt ühte kopsuarterisse (sedakorda vasakusse, nagu hiljem selgus). Järgnevad 4,5 tundi sisustati sellega, et üritati vidinat kägiveeni kaudu välja meelitada. Kuid kahjuks edutult - paremast kopsuarterist oleks ilmselt olnud pisut suurem tõenäosus seda kätte saada. Aga võibolla ka mitte.
Kokkuvõte: 6 tundi tinapõlle ja kirurgiliste riietega seismine ei ole fun. Kas vidin saadi kätte, selgub juba tulevikus - nimelt sõltub see sellest, kas omanik tahab kirurgiat ette võtta või mitte. Kui ei taha, siis on tulemuseks ühe kopsu verevarustuse järkjärguline lakkamine ning see ei ole hea. Ilmselt lõppeb mõõdukalt kiiresti mõõdukalt kurvalt. Sel juhul ilmselt otsustatakse loom eutaneerida. Kirurgia mitte ettevõtmise puuduseks veel ka see väike asjaolu, et juha ju ei sulgetud. Seega tuleks ka sellele kirurgiliselt läheneda.
Ehk saan juba nädala alguses updateda antud teemat.

No comments:

Post a Comment