Kell

Monday, September 13, 2010

Holter, mitte kirurgia

Kirurgiast ma siinkohal ra'a'kima veel ei hakka, eks seda j6uab 2 na'dala jooksul veel teha kyll. Ning arvan, et mu arvamus kirurgiast saab isegi pisut paranema.
Aga hoopis ra'a'gin 24h EKGst, ehk Holter monitorist. Teema, mida pean ka oma uurimistao'o's ka'sitlema. Teema, mille kohta miskit head ning yhest arvamust maailmas pole... Ei, ot, eksin. Yhine arvamus on, et see on leiutatud kylvamaks segadust ning komplitseerimaks otsuste langetamist. N6ustun ta'iesti selle arvamusega. Ilmsestamaks toon na'ite yhest oma patsiendist.

11 aastane emane kolli, kes po'o'rdus kliinikusse seoses yhe kokkukukkumishoo ja ventrikulaarse tahhykardiaga (yks selline ysna ohtlik kiire rytmiha'ire). Tegime Holteri, alustasime raviga (furosemiid, enalapriil, pimobendaan, meksiletiin, spironolaktoon). 2 na'dala pa'rast kordasime Holterit. Kusjuures koer tunneb ennast raviga suurepa'raselt ning omanik r66mus.
Uuel Holteril oli (sulgudes algse Holteri vastavad na'idud ning a'rge pahandage, kui nyyd mitmeid v66raid lyhendeid tuleb, kui keegi tahab, v6in ka neid lahti seletada, kui pikemalt mahti, praegu tahaks koju minna) summarselt ebanormaalseid komplekse 1138 (79), VPC 26(23), Couplets 167 (0), Triplets 65 (1), V run 39 (0), VT 47 (3). O'o'pa'evas lao'o'ke kokku pisut pealt 150000. Maakeeli ta'hendab see seda, et olgugi, et koer tunneb ennast suurepa'raselt ning omanik on 6nnelik, kordus Holter na'eb va'lja nagu talves6ja lahinguva'li. Kui nyyd keegi ytleks, mis edasi tegema peab ning kas koera v6imalused a'kksurma tekkeks on suurenenud v6i va'henenud.
Igatahes tuleb meil neljapa'eval kardio ajakirjaklubi asemel Holteri klubi. Lisaks eelnimetatule mul viimase kahe na'dala jooksul kogunenud kokku 5 Holterit, millest 2 on enamva'hem yheselt m6istetavad, kuid eelkirjeldatule lisaks on 2 pa'hklit veel. T6si, mitte ehk nii hullu, aga siiski. Klubiyritusel olen kyllalt kindel, et k6ik 4 vanemat klinitsisti annavad kokku va'hemalt 4 erinevat lahendust :P Kuid ehk mingi konsensuseni siiski j6uame.
Ning tegelikult ei nurise ma yldse selle pa'rast, et nii p6nevaid asju speab tegema. Kuigi jah, ta'nane pa'ev algas siinsamas laua taga kell 7 ja nyyd on kell 21. Mis ta'hendab seda, et postitan selle yllitise a'ra ning siis poe kaudu koju kotile. Ado'o'd!

No comments:

Post a Comment