Kell

Tuesday, September 28, 2010

Õppenädal

Õppimine nagu õppimine ikka. Või midagi sinnapoole. Õppenädal tähendab siinses kontekstis seda, et pean vähemalt hommikuti töö juures olema, lugema läbi oma meilid, vastama kõnedele (mida õnneks eriti ei ole, kuna enne õppenädalat olin kirurgias, kus isiklikke patsiente ei olnud), käima klubiüritustel. Edasise osa päevast võin sisustada nii nagu ise heaks arvan. Kaks päeva, mis juba selja taga, arvasin ilmselt, et on hea olla tööl õhtul umbes 7ni :)
Olen otsinud kokku paraja kuhja oma projektiga seonduvaid artikleid ning nüüd oleks vaja need kiires korras läbi neelata. Esialgse otsingu käigus tuli välja 23 artiklit. Miskipärast arvan, et neid tuleb töö käigus vast teist samapalju veel. Lisaks vaja ka raamatutest sama teemaga seonduv läbi lugeda. Seega peaks õppenädala saama kuluma üsna ladusalt.
Eile aga sain väga hea biblio programmi soovituse. Varasemas elus pole ma biblioprogesid vajanud. Või õigem oleks vist öelda, et pole teadnud, et võiksin vajada. Sellest juba hetke pärast.
Tobi, suve lõpus residentuuri lõpetanud kardioresident kasutas Jabref'i ning pärandas koos kontoriarvutiga selle ka mulle. Ning pärandas ka täiskomplekti enda kasutatud artiklitest. Nii mõned sajad kirjed. Meie maja "ametlik" biblioproge on EndNote. Ning seda soovitas ka VLF mul kasutada öeldes, et teisi progesid meie itiosakond ei toeta (siinne itiosakond on pisut tõhusam kui varasemas töökohas, kuid eks itiosakondadega vist ole üsna kõikjal maailmas samad hädad).
Mängisin siis pisut ühega ja pisut teisega kuid kumbki ei pakkunud suuremat rõõmu. Sellelaadsete progede kasutamise varasema kogemuse puudumisel ei osanud ka õieti teada, mida neist programmidest tahta või oodata, millised võimalused peavad olema, millised peaksid ning millised võiksid olla.
Eile sain soovituse - kasuta www.mendeley.com . Kasutasingi. Installitud hetkega, konto loodud teise hetkega ning juba 15 min pärast olin hurmatud. (Usun, et wolli tunneb siinkohal headmeelt, et kasutan miskit beetatasemel olevat vabavara).
Et siis milleks see hea on. Kõige kiirema ülevaate saab asjast, kui see endale arvutisse laduda. Mõned highlightid võin siia loetleda:
pdf faile saab dragida ja droppida otse oma kataloogi ning proge teeb täiesti ise sellest failist kirje (pealkiri, autor, ajakiri, aastakäik, lehenr-d jne). kui tal jääb kahtlusi, siis palub käsitsi korrigeerida
pdf failis saab märkida teksti ning lisada kommentaare - nii nagu loeks paberi peal ja tõmbaks kollase markeriga jutte (ahjaa, neid värvilisi markereid kulub siin küll kiloga raamatute ja artiklite värvimiseks)
webiliides on väga lihtsasti mõistetav ning hästi toimiv. praktiliselt sama lihtne nagu näiteks kalendri sünkimine. vajutad sünk nuppu ning ongi tehtud. kõik kirjed hetkega olemas ka webiliideses ning saad neid suvalisest teisest arvutist kätte.
veelgi rõõmustavam, et veebiliidesesse saab üles riputada ka faile endid (lisaks bibliokirjele) ning siis on juba ükskõik, kas töötad tööl, kodus või kohvikus. ning sünkimise järel on nähtavad ka kõik tõmmatud kollased jutid ning tehtud märkused.
ja kogu see värk nii lihtsalt kasutatavas vormis, et lausa lust ja lillepidu.

Nüüd aga ära raamatuklubisse...

1 comment:

  1. sul on õigus - mendeley on vabavara, ent siiski mitte vaba tarkvara. st free as in beer, not free as in speech. aga see selleks, asi iseenesest tundub lubav olema.

    ReplyDelete